Transbevegelsen truer ytringsfriheten

Vil arbeidsgiveren min motta en bekymringsmelding nå, når denne teksten er blitt publisert? Jeg skriver jo om transbevegelsen. Og der i gården har det gått sport i å true folk til taushet gjennom å kontakte arbeidsgiverne deres.

 TV2 har skrevet om hvordan noen i transbevegelsen systematisk kontakter arbeidsgivere til folk som ytrer seg kritisk om trans i sosiale medier. Læreren Sonia Arisland skrev kritisk om muligheten til å skifte juridisk kjønn ved allerede 16 års alder. Da mottok rektor ved skolen hun jobbet på en mail om at Sonia burde få en oppsigelse (eller avskjed, altså sparken på dagen!) fordi hun, ved sine holdninger, var skadelig for elevene.

TV2 har funnet hele 15 personer som har hatt liknende opplevelser, flere i akademiske jobber som likner på min. Felles for dem er at de uttalte seg offentlig (på sosiale medier) om trans, og deretter opplevde at arbeidsgiver fikk en bekymringsmelding fra anonymt hold.

Også jeg synes mye transbevegelsen står for, som at det skal finnes mange kjønn, er ganske ko-ko. Som en alminnelig demokratisk innstilt borger ønsker jeg all debatt velkommen, også sinte motinnlegg fra lesere som synes at jeg er ganske ko-ko. Men i transbevegelsen tar man ikke debatten. Der kontakter man i stedet folks arbeidsgivere for å true dem til taushet.

Arbeidsgiveren til Sonia Arisland, altså rektoren på den skolen hun jobber på, hadde en riktig ryggmargsrefleks og viste til at Sonia har full ytringsfrihet. Arbeidsgiveren til en annen dame, Rianne Vogels, sa henne opp etter en liknende bekymringsmelding. Vogels har en helt annen type jobb, noe som kan ha hatt betydning i rettssaken som fulgte. Her venter vi på dom, som vil komme i løpet av våren.

Ytringsfrihetskommisjonen (NOU 2022:9) har et eget kapittel om ytringsfrihet knyttet til arbeidsforhold. De skriver: «Ansattes ytringsfrihet har et sterkt rettslig vern. Problemet er praksis. Den reelle ytringsfriheten formes av langt mer enn lovverk. Hvilke holdninger, normer og hvilken praksis som dominerer en arena eller sektor, vil også prege hva enkeltmennesker velger å ytre seg om offentlig.» Så peker NOU-en på utviklingen faktisk går gale vei. Arbeidstakere er mer forsiktig enn før til å ytre seg, fordi de frykter at ytringer på fritiden vil gi problemer på jobben (les mer i kapittel 15 i rapporten, den anbefales!).

Dersom trans nå blir et ikke-tema for alle som har en jobb vil trans-toget gå uten noen voksne i rommet. Trans-toget er et uttrykk jeg har rappet fra Kjetil Rolness, som gav en bredside til transbevegelsen i Aftenposten. Rolness er frilanser med god inntekt, så han har heldigvis ingen arbeidsgiver aktivistene kan skremme opp. https://www.aftenposten.no/kultur/kommentar/i/MoalEM/tut-og-kjoer-med-transtoget

Hvis alle som har en jobb velger å la være å ytre seg om trans, innvandring og vaksiner (for å nevne tre brennhete temaer) får dette alvorlige samfunnspolitiske konsekvenser. Da vil disse debattene eies av aktivister på den ene siden og folk med bombesikker inntekt (altså trygd) på den andre. Velkommen til det polariserte idiot-samfunnet, der illsinte aktivister krangler med bitre nettroll på alderspensjon.

 

Forrige
Forrige

Bemanning i helse og bygg: Ulikhet i loven

Neste
Neste

Nå er innleie blitt forbudt i bygg i Oslo-området