Drikk norsk vin! Om Ciderhuset og Balholm i Balestrand

I forrige uke var Nils og jeg i Balestrand. Jeg skulle holde foredrag for Næringsdagane, et samarbeid mellom bedrifter og fylkeskommunen Sogn og Fjordane. Ettersom jeg er en hund etter nye reiseopplevelser dro vi fra Bergen med båt, en båt som er beregnet for lokalbefolkningen men som er vel så mye brukt av turister fra Sør-Europa og Asia.

I Balestrand ramlet jeg over Ciderhuset, da vi spaserte litt rundt. Dette er en lokal ciderprodusent. Hvorfor i all verden har jeg ikke visst om cider? Her er bilde av destillasjonsapparatet og her er sitatet fra hjemmesidene til Balholm, som er markedsnavnet på Ciderhusets produkter (sitatet under bildet):

«Fruktbøndene i Sogn er vane med eit liv i bratte bakkar. Langs dei irrgrøne liene opp frå Sognefjorden ligg dei minste fruktgardane i landet. Regionen er rekna som det eldste fruktområdet i Noreg – her har frukttrea truleg blømt sidan vikingtida. Det store fjordbassenget svalar frukta om sommaren og lunar trea om vinteren. Nedarva tradisjon, blanda med ny vitskapeleg innsikt er grunnlaget for Balholm sine drikkevarer».

O yes! Her får du pærecider med 4,5 prosent alkohol, et fantastisk mye bedre alternativ til en pils ute i solsteiken. Eller plomme- og eple, eller stikkelsbærcider, til en alkoholprosent av åtte, altså en mye bedre variant av å drikke seg full på vin. Du kan drikke en helflaske uten å bli dårlig dagen etterpå. Like god til middag, som alene. Disse produktene er sprudlende, så hvis du bare vil prøve noe nytt så server dem i stedet for det vanlige spudlende før middagen. Balholm produserer brandy også, men det fikk jeg ikke kjøpt på Ciderhuset, lokalt brennevinsutsalg er nemlig ikke lov.

Alle disse produktene får du altså på polet, hvis du spør etter merket Balholm. Men jeg kjøpte altså cideren i Balestrand, og slepte posene med meg til hotellet, der Nils lurte på åssen i all verden han skulle få pakket slik at alle flaskene ble med hjem på flyet.

Så derfor satt vi på båten tilbake til Bergen og smugdrakk Cider, for å få et litt lettere lass og ramlet glade av båten i Bergen og rett inn på Fiskertorgets nye bygg, som ser ut som en turistfelle. Men det er to ting du ikke visste om dette bygget for turister: Det er ingen turistfelle, det er nydelig mat til en helt grei pris. Og, gulvet er veldig skrått, slik at bygget skal tåle båte brottsjøer og stigende hav. Det er en ganske kul følelse å sitte på et veldig skrått steingulv og spise østers, med hele kroppen fylt av gladcider fra Balholm.

PS: Hvis du lurer på om denne posten er sponset, så er svaret et rungende nei. Ingen av de omtalte visste at jeg kom til å blogge om dem. Jeg har dog tatt sjansen på å rappe bilder fra Balholms hjemmesider, fordi jeg antar at de synes det er greit når de leser boggposten.