Sannheten om Lothepus

Gravemaskinfører Lothepus er Norges mest populære mann, ifølge en irritert debattansvarlig i VG, Hans Petter Sjøli. Som ikke skjønner hvorfor. Men det gjør jeg.

I TV-serien Fjorden Cowboys framtrer Lothepus som den frie mann uten noen til å sjefe over seg. Serien, som har Hardanger-fjorden som omdreiningspunkt, handler om å sprenge, grave og flytte store masser stein og grus. I tredje episode av første sesong er Lothepus langt oppi en dal for å flytte snø i rasfarlig område. Koffår i svartaste hællvete tok eg no på meg detta hær? sier Lothepus før han kryper opp i gravemaskinen med sedvanlig fare for sitt liv. Ja, det kan han lure på. Men når han tar på seg en jobb så er det fordi han har valgt den selv. Han reiser rundt i egen campingvogn på anlegg og har alltid bikkja Balto med seg. Joar Førde er seriens andre hovedperson. Joar leier seg inn til Lothepus og er ifølge seg bare en dreng. Men Joar er ingen underdanig dreng, snarere en oppkjeftig spilloppmaker som ser sjefen skrått nedenfra. Han bærer serien med humoristiske replikker men også tidvis med et stort og klokt alvor. Joar lar sjefen sjefe, uten selv å miste sin integritet.

Er det rart at Fjorden Cowboys slår an? Dette er våre myter og vårt arbeidsliv, slik vi helst vil ha det, servert ved arketyper for sjef og undersått. De er begge frie og stolte samtidig som de må slave for å få til salt i grøten, eller nærmere bestemt for rikelig med øl og eplesider.

Serieskaperen Hildegunn Wærness er Joar Førdes kusine. Hun tilbragte alle sine barndoms ferier med Joar og brødrene hans på gården i Hardanger. I Fjorden Cowboys julehefte 2016 beskriver hun hvordan hun drømte fram serien på filmskole i Buenos Aires: Minnene frå bygda- og fjordalivet sto fram som meir magiskrealistiske – og identitetsbyggande – enn nokon gong før. (…) Hardanger var sjølve EVENTYRET, det var ein livsverd kor tid og stad fungerte på ein annan måte enn andre stader.

Fjorden Cowboys har nå 561 000 seere i snitt per episode i fjerde sesong. Til sammenlikning har Mandagsklubben med Norges mest kjente komikere 499 000 som tilsvarende tall i denne sesongen (Total screen rating, tre første episoder) . Den påkostede Kampen for tilværelsen, med NRKs sendeflate og strømmeavtale med selveste HBO har snitt på 407 000 seere (begge sesonger). Gigasuksessen Skam har om lag en million.

Fjorden Cowboys legger seg delvis inn i sjangeren ”menn i farlig arbeid”. Norske seere kjenner den best gjennom Deadliest catch om krabbefiskere i Alaska. Men Fjorden Cowboys har et helt annet og høyere kunstnerisk nivå på foto, klipp og historiefortelling. Ambisjonane mine var store. Og filmatiske, skriver Hildegunn Wærness i juleheftet. Eg ville oversetta alle mine mentale inntrykk, forføra sjåarane og få dei til å føla det same som eg.

Bygg- og anleggsbransjen sysselsetter hele 218 000 mennesker ifølge Statistisk Sentralbyrå. I en BI-rapport (2007) hevdes det at det er flere i bransjen enn SSBs tall viser, fordi mange næringsdrivende er lite flinke til å registrere og kategorisere både seg selv og sine ansatte. Blant disse uregistrerte er nok flere av arbeidskameratene til Lothepus. Ifølge Joar har Lothepus 11 mann i arbeid, men de leier seg inn og er altså alle næringsdrivende, ikke ansatt. ”Maskinentreprenør” er da også et av de vanligste yrkene for selvstendig næringsdrivende norske menn, ifølge Fafo-forsker Kristine Nergaard (2016).

Vi befinner oss altså langt fra meningseliten hvis vi ser på de store tallene i arbeidsmarkedet. Hans Petter Sjølis yrkesgruppe, journalister og redaktører, er noe over åtte tusen aktive, ifølge Norsk Journalistlag (på mail til meg). Faglig fast ansatte i statlige Universiteter og høyskoler er i overkant av tolv tusen. Folk flest derimot, har gravemaskin, varebil eller pickup.

I artikkelen I Lothepusens tid forklarer Sjøli at Lothepus og Donald Trump er av samme ulla. Begge representerer tidsånden, den vulgære drittsekk-kulturen, ifølge Sjøli. VGs debattredaktør skriver i saken nedlatende ironisk om Lothepus spesielt og distrikts-Norge generelt. Denne grunne analysen baserer seg kun på reality-serien Farmen, der Lothepus vant. Sjøli demonstrerer åpen folkeforakt.

Lothepus var kjendis i distrikts-Norge lenge før Farmen. Fjorden Cowboys er, ved siden av Skam, den beste norske TV-serien jeg noensinne har sett.

Denne saken sto først i Morgenbladet 7. april 2017

Mer TV: Les om Kringkastingsrådet som behandler klagene på Innafor (om intimkirurgi) her.

Foto: NRK