Politimenn som bør miste jobben

”Åkesson i debatt gör att jag kräks,” skrev Dan Eliasson på twitter da han var sjef for Försäkringskassan (trygdeetaten). Jimmie Åkesson er leder for Sveriges tredje største parti.

Dan Elisasson sa etterpå at han ikke angret uttalelsen. Han mente nemlig at ”alla människor har lika värde”. Det er vanlig i Sverige å begrunne sin forakt for mennesker ved å sitere menneskettserklæringen.

Dan Eliassons twitterkonto var hans offisielle konto som etatsdirektør. Den handlet kun om trygd, inntil Åkesson dukket opp på skjermen. I Sverige er det også vanlig at skikk og bruk-regler brytes i møte med en sverigedemokrat.

Øverste sjef for politiet

Kort tid etter, 1. januar 2015 ble Eliasson utnevnt til Rikspolisschef , altså øverste ansvarlig i politiet. Ett år etter avslørte Svenska Dagbladet at politiet brukte en hemmelig kode for å skjule kriminalitet i den nye asylstrømmen. Det gjaldt 5 000 hendelser, fra mistenkelige dødsfall til mishandling, brannstiftelser og trusler. Politiet hadde allerede innrømmet hemmelighold i en annen sak: Sextrakassering på musikkfestivalen WeAreStockholm. Årsaken da var at offentlighet kunne gavne Sverigedemokratene, forklarte en politileder på lavere nivå, om hendelser som altså lå lenger tilbake i tid.

I januar i år ble den svenskfødte 22-åringen Alexandra Mezher drept på asylmottaket der hun jobbet. En ”15-åring” hadde drept henne med en kniv i ryggen så hun blødde ihjel. På det alternative nettstedet Avpixlat, som hadde 94 000 unike brukere og 616 000 sidevisninger på drapsdagen, kunne vi lese at rikspressens ”15-åring” trolig var en voksen mann.

Dagen etter kommenterte Dan Eliasson mordet på Gomorron Sverige på SVT, ordrett sitert (min oversettelse): Man blir naturligvis fortvilt på vegne av alle innblandede. Naturligvis. Den som ble drept og dennes pårørende, men også på vegne av en enslig ung gutt som utfører en så forferdelig hendelse, hva har denne personen opplevd? Hva slags forhold har gutten vokst opp under? Hvilke traumer bærer ham med seg? Hele denne flyktningekrisen viser jo hvor urettferdig livet er i mange deler av verden, og vi må hjelpe til og forsøke å løse det, etter beste evne.

Satirikerne på alternative medier boltret seg. Hva om Dan Eliassen skulle tale på minnedagen for Holocaust? Det ville bli en gripende tale om leir-kommandantenes vonde fortid.

«Killen» var voksen

Av sine tilmålte TV-sekunder brukte altså Eliasson de fleste på omsorg for gjerningsmannen. Han visste godt at ”guttens” (killens) alder var ukjent, men ordla seg som om han var et barn. To uker senere kom meldingen fra Migrationsverket om at gjerningsmannen var vurdert av dem til å være voksen. Det visste jo allerede leserne på Avpixlat, som har mer enn to milioner unike brukere i siste tremånedersperiode (Google Analytics pr. 27.03.16).

Sverigedemokrater stoler ikke på pressen. Det er til å leve med. Men er det til å leve med at de ikke heller ikke kan stole på politiets evne til likebehandling?

Folk møter politiet når de er på sitt aller mest sårbare. Det er politiet som tar i mot datteren din når hun er voldtatt. Det er politiet som ringer på når broren din har hengt seg. Politiet setter håndjern på din berusede sønn og isolerer ham så på glattcelle. Politiet er den eneste yrkesgruppen som har rett til å bruke fysisk makt overfor egne borgere. Vi må vite at vi alle er like mye verdt i deres øyne. En politimann som forakter noen grupper folk bør miste jobben.

Politimenn bør miste jobben

Det var derfor den norske politimannen Stein-Robin Kleven Bergh i Hedmark ble sagt opp. Han viste ved gjentatte Facebook-oppdateringer at han mener muslimer er mindre verdt enn andre. De advokatene som jevnlig forsvarer ytringsfriheten ble stille i Kleven Bergh-saken. Hvorfor? Fordi ytringsfrihet avhenger av type stilling, like mye som type ytring. Dette ble forklart av Høyesterett i saken om lektor Hoaas, han som mente at det var landsforræderi å adoptere barn fra utlandet. Der gikk grensen for en lektor, selv om ordene faller i hans fritid, sa Høyesterett. Grensen bør gå litt før for en politimann, mener jeg. Og enda før når han uttaler seg på vegne av jobben.

Hverken Dan Eliassens og Stein-Robin Kleven Berghs ytringer hadde vært problematiske dersom de var postbud, IT-konsulenter eller ingeniører. Men en yrkesgruppe som har fått tildelt voldsmonopol må vise seg tilliten verdig.

Norske Stein-Robin Kleven Bergh gjorde ikke det. Han er ikke lenger politimann, heldigvis. Svenske Dan Eliasson derimot, har fortsatt det største kontoret i etaten.

 Denne saken ble publisert i Morgenbladet 15. april 2016

 Få nye saker rett i innboksen: Her er lenken for å melde seg på nyhetsbrevet.