KRUS: Gamalsau med herlig ull!

Skjermbilde 2015-10-26 kl. 17.28.34

Foto: Prosjekt KRUS

Gjesteblogg av Tone Skårdal Tobiasson og Ingun Grimstad Klepp

Landbruksdirektoratet vil heve kvaliteten på norsk ull ved å fjerne tilskudd på det de kaller «ull av dårlig kvalitet».  Et Landbruksdirektorat som stempler størstedelen av norsk pigmentert ull som verdiløs, mangler kvalitetssans.

Kvalitet omtales ofte som en skala fra dårlig til god. Men en råvares kvalitet handler like mye om å bruke den på best mulig måte. Et godt eksempel på dette har vi fra mat. De små potetene var før grisefôr. Nå ligger de høyt priset på de fineste restauranttallerkener. Potetenes kvalitet har ikke endret seg, men fokuset på råvarer, lokal særegenhet og smak har gitt nye muligheter.

I Norge har vi mange flere eldre saueraser med farget ull. Interessen for dem er økende.  I ullbransjen er sorte får de små potetene. Pigmentert ull har i dag stort sett lavest pris og mye av den vil miste alle subsidier etter det nye forslaget. Men den kan potensielt ha høyere verdi enn den hvite. Et norsk spinneri som har evnet å utnytte dette er Hillesvåg Ullvarefabrikk. Pelssau ender i «dårligste klasse» som det meste av den pigmenterte ulla. Men den sølvgrå ullen har også en særegen glans og mykhet.

Gjennom å blande ullen godt og så farge den, har Hillesvåg fått frem et lett melert garn i myke toner. Norske strikkere på jakt etter noe nytt og annerledes har fått et spennende alternativ de er villige til å betale mer for. Et annet eksempel er et samarbeid mellom Selbu spinneri og Varp & Veft. Sammen har de sortert ull fra grå trøndersau på sjatteringene, fått den spunnet og vevet i Norge til stoffer som nylig ble vist på 100% Norway i London og umiddelbart fikk respons i et av verdens tøffeste markeder.

Prosjektet Krus er finansiert av Norges forskningsråd og ledes av Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO) i samarbeid med en rekke aktører I bransjen. Her arbeider vi for å øke verdiskapningen av norsk ull. Et av delmålene er nettopp å finne bedre produkter og løsninger for ullen som er dårligst priset.

Den norske ullen er i verdensklasse både når det gjelder teknisk kvalitet, dyrevelferd og miljø, og fikk i år Svanemerket. Vi står ovenfor store utfordringer og omlegging i tekstilsektoren. En samlet nordisk satsing på lokal tekstilproduksjon kan skape nye arbeidsplasser og samtidig gi forbrukere et reelt alternativ.

Deler av teksten har vært publisert i avisa Klassekampen høsten 2015