Geiter redder fedrelandet

På en øy utenfor Bergen dresserer man geiter slik at de kan gå fritt uten inngjerding. Dersom geitene lærer å holde seg der de skal, kan de brukes i systematisk beiting for å hindre gjengroing. Geitene skal holde bymarka tilgjengelig for bergenserne! Denne NRK-artikkelen inneholder en kort og god film om saken.

Kystgeit. Foto: Anna Rehnberg / © Norsk genressurssenter / Skog og landskap

Kystgeit. Foto: Anna Rehnberg / © Norsk genressurssenter / Skog og landskap

At geiter hjelper mot Tromsøpalme, den digre skjermplanten som gir utslett, er godt kjent og blir beskrevet av disse forskerne i en artikkel om planten (som egentlig heter kjempebjørnekjeks). Her forteller en bonde i Vesterålen om hvor fornøyd han er med ugress-bekjemperen.

Tromsøpalme i solnedgang. Foto: Morten Nelson, Flickr Creative Commons.

Og i Oslo-fjorden gjør geiter det nå tilgjengelig for besøkende igjen på den flotte Håøya. Den har vært gjengrodd og full av flått, men bonden Helge Haugen har sørget for beiting her på fjerde året. Hurra!

Og hvis du foretrekker å se villsauer slåss på flotte Hidra, kan du gå til denne bloggposten i stedet.