Vardø er helt vilt

Foto: Eugenijus Kavaliauskas / Flickr

Foto: Eugenijus Kavaliauskas / Flickr

Det er det råeste jeg har opplevd av Norgesreiser. Her er grunnene til at Vardø er så spesielt:

Gatebildet. Vardø har mange fraflyttede hus som står og forfaller, midt i byen. Street-art-kunstnere ble invitert opp dit for å male, slik at hele byen har blitt til en kunstinstallasjon. Miksen alminnelig, levende by, fraflyttede bygninger og grafittikunst av klasse er – breathtaking.

Historien: Vardø var åstedet for de verste hekseprosessene i Europa i forhold til folketallet. ”Det særegne ved prosessene i Finnmark lå i omfanget, brutaliteten, innholdet av djevellære i tilståelse samt det samiske innslaget” står det i boka Ved porten til helvete av Rune Blix Hagen. Ikke et fiskevær var uberørt, naboer angav hverandre, under tortur angav de mistenkte igjen sine ”medskyldige”.

Steilneset. Foto: Andrew Meredith / Archdaily, trykk på bildet for presentasjon av prosjektet.

Steilneset. Foto: Andrew Meredith / Archdaily, trykk på bildet for presentasjon av prosjektet.

Steilneset er ”heksemonumentet”,  minnesmerke over prosessene på 1600-tallet. Arkitekten Peter Zumthor, kunstneren Louise Bourgeois og historikeren Liv Helene Willumsen har laget det. Som minnesmerke er det så voldsomt, så vakkert og så vondt at du sjangler ut derfra og ikke klarer å ytre noe på en god stund. Minnesmerket hadde alene vært verdt turen til Vardø, men det er altså bare en av mange opplevelser.

Kiberg ligger noen kilometer sør for Vardø og er kjent for partisanenes innsats under krigen, da de etter opplæring i Sovjetunionen kjempet mot tyskerne i Norge. Etter krigen ble de sett på som svikere og de fikk ingen anerkjennelse før Kong Olavs tale ved kransenedleggelsen i 1983. ”Det kalde forhold mellom øst og vest fikk større personlige konsekvenser her enn i andre deler av landet” sa kong Harald i 1992. Operaen Kiberg-Odysseen ble fremført blant annet ved Festspillene i Nord-Norge i 2014.

Landskapet: Veien mellom Vardø og Hamningsberg, et par mil nord for Vardø, er et svart, forrevet klippelandskap. På 1600-tallet mente danske embedsmenn at Vardø Amt var porten til Satans rike. Veien mellom Vardø og Hamningsberg ser da også slik ut.

Fra Persfjord i Vardø, maleri av Ivar Sælø, trykk på bildet for å komme til nettsiden om kunstneren.

Fra Persfjord i Vardø, maleri av Ivar Sælø, trykk på bildet for å komme til nettsiden om kunstneren.

Hornøya: Verdens beste arktiske fugledestinasjon, ti minutters båttur utenfor Vardø havn. Det går turer flere ganger daglig sommerstid og turen deles med fugleturister, slike som reiser verden rundt på fuglesightseeing. Kinesere og japanere drasser rundt på digre objektiver med futteral i samme stoff som antrekket.  I land på øya er du omgitt av lundefugl, skarv, lomvi og alke. Det føles som å være en del av et tv-program på Discovery.

Vardø er helt vilt. Vi var der fire dager og syntes ikke vi hadde rukket noenting.  Men i ærlighetens navn: Vi hadde bra vær. Ikke fantastisk, men bra, åtte grader og oppholdsvær (stort sett). Hadde det vært lavt skydekke, masse regn og kuling hadde ikke turen vært noe særlig. Nord-Norge om sommeren er et sjansespill.

Fra Hornøya. Foto: Anders Mæland, www.birdwatchingnorway.net

Fra Hornøya. Foto: Anders Mæland, trykk på bildet for å komme til fugleguiden Mæland.

Slik kommer du dit: Direktefly til Kirkenes, leibil derfra, det tar ca fire timer og er en flott tur. Hurtigruten anløper også Vardø. Leie av bil er en super ferieform i Finnmark, men dersom du er uten bil går det faktisk fly til Vardø. Vi bodde på Vardø hotell, der spisesalen har nydelig utsikt til havna med slående grafitti. Noen av rommene er temmelig slitne, men maten i restauranten er knallbra.

Vil du ha mine saker rett i innboksen? Da får du også eboka «Det glade vanvidd» gratis som velkomst. Her er lenken for å melde seg på nyhetsbrevet.