Fabrikken som aldri sover

Foredrag om ledelse bringer meg rundt i hele landet (les mer her hvis du vil booke foredrag).

Klokka sju en gråkald vintermorgen besøkte jeg Marine Harvest i Fosnavåg. Jeg skulle holde foredrag om psykososialt arbeidsmiljø i bedriften, og ville se hvordan jobbingen foregår. Skiftet starter klokka sju, etter at rengjøringspersonale har spylt gulvene og demontert maskinene for rengjøring om natten.

bilde-kopi

På vei ned til ventemærene Foto: Nils Gullak Horvei

Laksen kommer i spesialbåter fra anlegg rundt om på vestlandet, såkalte brønnbåter. Så svømmer den rundt i ventemærene, både for å kvitte seg med sjøsyken (helt sant, laksen kan bli sjøsyk på ferden rundt Stadt!) og for å roe seg ned. Så suges den inn i selve slakteriet og blir bearbeidet av de om lag 200 fast ansatte og 200 innleide. De innleide er østeuropeere, av de faste er det både norske og østeuropeere. Særlig litauerne ser ut til å trives i jobben, tar med kone og barn og gjør sunnmøringer av seg.

FSlakteri

Fra slakteriet. Alle ansatte har hørselsvern og spesialhansker, egne kjeledresser og spesialsko. Foto: Nils Gullak Horvei

Lurer du hvordan det lukter i et lakseslakteri? Det lukter godt. Det lukter fersk fisk og hav.

Fra slakteriet

Fra slakteriet. Foto: Nils Gullak Horvei

90 000 til 100 000 laks går ut av denne fabrikken hvert døgn, fraktet på smale vestlandsveier fra Fosnavåg og videre til terminalen på Gardermoen. Noen kasser ferdige fileter, andre med fisk som bare er renset, og som skal se mest mulig nyfiskede og lekre ut i en fiskedisk et sted i Europa.

FFiletering

Fra ferskpakkingen. Her var det mest kvinner, i slakterihallen mest menn. Foto: NIls Gullak Horvei

Før hvert foredrag har jeg en samtale med oppdragsgiver, og lærer alltid noe om en ny bransje, et produkt eller en organisasjon. Og hva lærte jeg i Fosnavåg? Kanskje mest om hygiene. At det er hardt arbeid å jobbe med fisk visste jeg jo. At HMS er høyt prioritert var heller ikke uventet. Men hvordan kravet til hygiene gjennomsyrer alt som skjer i fabrikken var nytt og nyttig. Flodhest Ørjasæter klarte selvfølgelig å støvle inn i feil hygienesone, til tross for fysisk sperring. Dermed måtte noen tilkalles og rengjøre den gulvflekken bare på grunn av meg.

FFiletbånd

Alle maskinene demonteres hver eneste natt for rengjøring. Foto: NIls Gullak Horvei

Og nei… jeg fikk IKKE noen til å ta bilde av meg iført hårnett, overall, hansker, hørselsvern og spesialsko…

FLinda

Hovedverneombud Linda viste oss rundt. Foto: Nils Gullak Horvei

Jeg legger inn et bilde av guiden vår Linda Eidem i stedet, hovedverneombudet på fabrikken.

Og så var det to timers foredrag for interesserte tillitsvalgte og mellomledere på fabrikken.

Les mer om foredrag eller undervisning om arbeidsmiljø, kommunikasjon og ledelse.

Vil du lese min ordinære blogg om arbeidsliv og politikk går du hit.