Max Hermansen: Hva kan en lærer si?

Jeg misliker at Max Hermansen skjærer alle muslimer over en kam. Men jeg misliker også at lærere får innskrenket sin mulighet til å delta i samfunnsdebatten.

Flere og flere arbeidstagergrupper får innskrenket sin ytringsfrihet, og slett ikke bare på felt knyttet til religion eller innvandring. Hermansen-saken angår derfor mange flere enn ham. Han er ikke oppsagt, slik mange medier har skrevet, han er fortsatt i ansatt i Oslo kommune som lærer. Men han har mistet ekstrajobben for et bransjekontor innen logistikk, der han ble hyret fra semester til semester.

Hva nå med lærerjobben? Dersom Oslo kommune kan dokumentere at Hermansens private ytringer direkte skader skolen, kan de få et juridisk grunnlag for å si ham opp. Dersom elevene lager tilstrekkelig mye bråk kan de altså diktere Hermansen ut av skolen og dermed ta fra ham inntektsgrunnlaget.

Så hva har han egentlig sagt, og i hvilke sammenhenger? Foreløpig har ingen helt oversikt over det. Jeg skrev om jusen i dette i forrige bloggpost.

Dersom Hermansen har uttrykt seg negativt om muslimer som mennesker, og ikke om islam som religion, bør han ikke være lærer. Hvor den grensen går, bør avgjøres i en rettssal. Jeg har skrevet mer om dette i Aftenposten, her er saken som sto på trykk lørdag: Jeg er ikke Charlie, men jeg er kanskje Max Hermansen.

Vil du ha mine saker rett i innboksen? Da får du også eboka «Det glade vanvidd» gratis som velkomst. Her er lenken for å melde seg på nyhetsbrevet.

Foredrag om sosiale medier, arbeidstakerrollen og ytringsfrihet? Jeg holder jevnlig foredrag om dette.