Sannheten om kvinners sykefravær

«Det minner om hysteriteoriene på 1800-tallet» sa en venninne om debatten som raser nå: Er det kvinners egen skyld at de har høyere sykefravær? «Er det noe» med kvinner? Lenge trodde jeg at svaret var nei, jeg trodde Ebba Wergeland hadde rett i at høyt sykefravær blant kvinner kun handlet om at de har tunge jobber i offentlig sektor (omsorgsyrkene), og de andre faktorene Wergeland trekker fram her.

Men så ble jeg tipset om et notat skrevet av landets fremste forskere innen sykefravær, etter et møte i 2011 i regi av Arbeidsdepartementet. Jeg håper jeg får viftet med notatet på TV i kveld, på NRK Debatten 16. oktober 2014. Men på TV kan man bare vifte, folk får ikke lest. Derfor, ønsker du å forstå debatten om kvinners sykefravær så gi inn på denne lenken og les notatet. Kortversjonen av debatten kan du også finne i Aftenposten, men bak en betalingsmur, har du abonnement kan du søke opp tittelen «Hvorfor er kvinner oftere syke?» (debatt mellom Ebba Wergeland og Arne Mastekaasa) eller «Økende kjønnsforskjeller utfordrer likestillingen» (kronikk av Arnstein Mykletun).

Til sist: I Norge er det 1,4 millioner yrkesaktive menn og 1,2 millioner yrkesaktive kvinner. En årsak som gjelder noen kvinner gjelder altså ikke alle kvinner, og det samme gjelder (faktisk!) menn. Og av samme grunn er det ingen grunn til å bli forbannet av denne debatten. Norge har verdens høyeste sykefravær. Og vi er et av verdens friskeste folk. Det er verdt ikke en, men mange debatter!

Vil du ha mine artikler rett i innboksen? Enkel på- og avmelding. Trykk på denne lenken.

PS: Bildet er hentet fra denne nettsiden: Jeg er Dina (for øvrig ingen sammenheng med teksten over… tror jeg!)